2013.01.15.
15:50

Írta: red.white.devil

Háború, politika. Labdarúgás?

CrvenaZvezda-SinisaMihajlovic.jpg

 

Bizonyosan, picivel idősebb focirajongók emlékezhetnek a nagy szabadrúgás lövőre, aki bal lábbal úgy lőtte a labdát, ahogyan azt csak tanítják serdülő korosztálytól kezdve.

Sokan vitáztak arról, hogy ő, vagy a brazil Roberto Carlos a legjobb szabadrúgáslövő a világon. Bal láb és labda segítségével nagyon sokszor szedte le a pókhálót a kapu különböző szegleteiből. 
A bevezetőből sokan kitalálhattátok hogy Szinisa Mihajlovic-ról van szó.



 

Mihajlovic, Crvena Zvezda játékosaként, amelyel elhóditotta Európát és az 1991-es aranycsapat BEK serleggel

Manapság persze már sokkal nehezebb dolga van, hiszen a zöld gyepet lecserélte kispadra és hazája válogatottja szövetségi kapitánya.  
Azért is írok róla, mert nagyon sok figyelmet kap a szerb illetve horvát médiában, és nagyon sajátos, öntörvényű stílusa van. Az hogy milyen önfejű "Miha", mi sem mutatja jobban, mint hogy a Fiorentina légiósát Adem Ljajic-ot, elzavarta a válogatottból, mert nem énekelte a szerb himnuszt a mérközés elött.  

Sinisa-Mihajlovic.jpg

Sinisa megigérte ha nem jut ki szerb válogatottal a brazíliai VB-re, önkéntesen távozik

De hogy ne ragadjunk le ennél az esetnél, közismert hogy a szerb válogatott, márciusban összecsap a horvát válogatottal, VB selejtező keretein belül. Az egész dolog pikantériája az, hogy a horvát kispadon Igor Stimac ül. Mihajlovic és Stimac egymás közötti konfliktusa még a délszláv háború előtti korszakra datálódik, a 80-as évek végére, amikor is Mihajlovic a Crvena Zvezda játékosa volt, Stimac pedig Hajduk Splitben kereste kenyerét. Már akkor a két nemzet közötti feszültség tapintható volt, nem csak pályán kívül, hanem a pályán belül is. Ennek a „megtestesítői” voltak ők ketten.

miha.igor.jpg

Hogy mekkora hazafiak, legjobban bebiznyíthatják ha válogatottjuknak "braziliai vízumot szereznek" 

Mihajlovic párszor megkereste Stimac-ot, több mint két évtized alatt – többször - felajánlotta Igornak, hogy egy dalmát üveg bor mellett üljenek le és beszéljék meg a problémákat és a félreértéseket, de Igor ezt határozottan visszautasította.   

 

 Jelenet az 1999-es EB selejtező meccsről, Zágráb, Horvátország-Jugoszlávia

Sokáig ezt halogatták, mind addig, amíg be nem látták, hogy ez senkinek sem jó, legfőképp a labdarúgást szerető embereknek nem. Így 2012-es év őszén, Varsóban találkoztak és hosszas hallgatás után, újra egymáshoz szóltak és beszélgettek. Találkozásukat nem ők maguk beszélték meg, hanem munkájuk kényszerítette arra a cselekedetre. Ha ez a meccs nincs, akkor elképzelhető, hogy meg sem történt volna a találkozás. Bár ezt csak találgatni lehet.
Időközben a két horvát generálist hazaengedték, és annak ellenére, hogy a két szövetségi kapitány elásta a fejszéket egy időre, a Hágai bíróság még jobban „beleszólt” az emberek érzelmeibe és ez biztos ráhatással lehet mindkét mérkőzésre.
Hogy egy estleges szerb győzelemmel, a szerbek újra bizakodhatnak-e a VB kijutásra? Erre a kérdésre március 23-án kapunk választ Zágrábban.
Platini és Blatter nagyon várhatják ezeket a párharcokat és már dörzsölhetik tenyerüket!

Szólj hozzá!

Címkék: foci horvátország szerbia labdarúgás Split VB Zágráb Belgrád Platini Mihajlovic Stimac Blatter Crvena Zvezda Hajduk

A bejegyzés trackback címe:

https://sportmaniac.blog.hu/api/trackback/id/tr595019849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása